Haptotherapie
Haptotherapie gaat over voelen, in alle betekenissen van het woord: het gaat over het voelen van signalen van je lichaam, het gaat over gevoelens als angst, verdriet, boosheid en blijheid.
Bij veel mensen zijn het denken en het doen goed ontwikkeld, maar is er minder aandacht (geweest) voor het gevoel.
Als er een balans is tussen wat je voelt, wat je denkt en hoe je er naar handelt, geeft dat richting in je leven. Het helpt je een eigen weg te vinden. Soms is de balans verstoord.
Ons lichaam beschikt over een geheugen van denk-, gevoels- en gedragservaringen. Door hoe je opgroeit en wat je meemaakt in je leven ontstaat er een patroon van omgaan met situaties. Deze werken door in alle dimensies van je leven. Veel patronen die vroeger nodig waren kunnen op een later moment in je leven voor belemmeringen zorgen. Haptotherapie kan helpen om deze patronen helder te krijgen.
Door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking op de bank worden je basispatronen voelbaar en inzichtelijk voor jezelf. Door deze te onderzoeken, te ervaren en erover te praten kun je patronen gaan herkennen. Ook kun je andere gevoelservaringen opdoen en gaan oefenen met andere manieren van omgaan met situaties.
Vragen waarmee je terecht kan bij een haptotherapeut
Hoofd
Erg veel in je hoofd zitten, piekeren, maar blijven nadenken
Lijf
Spanningsklachten, onrust, pijnklachten, signalen van je lijf niet opmerken
Gevoel
Overspoeld worden door emoties of juist weinig voelen, angst, boosheid, verdriet, rouwverwerking
Gedrag
Niet tot rust kunnen komen, maar doorgaan, je groot houden, moeilijke situaties vermijden
Sociaal
Moeite hebben met grenzen aangeven, afsluiten voor anderen, moeite hebben met relaties of intimiteit